Česky English
Drobečková navigace

Úvod > Můj blog > ,, Jarní výzva "

,, Jarní výzva "



Pojďmě se zaměřit na to, co nás opravdu naplňuje a co jsme tak dlouhé časy odkládaly. Může to být úklid, naučit se něco nového, pracovat z domova. Pojďmě se navzájem inspirovat a pomáhat si společně. Můj oblíbený citát : ,,Sami toho tolik nedosáhneme, ale společně dosáhneme čehokoliv.” 

 

Pojďmě toto období využít, protože cítím, že to bude super! Koneckonců máme tu téměř jaro a zítra budeme mít jarní rovnodennost. Konečně se otepluje a je delší den. První důvod k radosti!

 

Imunita - co to je a k čemu je dobrá? Zdravá strava.jpg

Pojďme se teď prakticky zaměřit  na prevenci a posílení imunity. Imunitou vše začíná a končí. Jenom v krátkosti, imunita je schopnost  organismu bránit se proti antigenům. Tím jsou myšlené nádorové buňky nebo různé viry. Imunita se pak dělí na přirozenou a získanou. 

Přirozenou máme od narození a znamená, že nemůžeme být napadeni určitým typem nemoci. Věděli jste třeba, že odolnost většiny ptáků proti mnoha chorobám člověka, která vychází z toho, že přirozená teplota jejich organismu je 40 stupňů Celsia a ta neumožní původcům těchto chorob dostatečně efektivní množení?

Získaná imunita je zaměřena proti určité konkrétní nemoci. Lze ji získat očkováním, proděláním patřičné choroby nebo choroby jí blízce příbuzné.

To bychom měli trochu teorie, ale pojďme se přesunout k praxi. 

 

Jak tedy posilníme imunitu?

Každý den můžeme imunitu posilovat. Malými krůčky k velkému cíli. 

Velmi důležitým krokem je dostatek spánku. Měla by se vypínat i veškerá elektronika před spaním, takové doporučení. Je dobré se zaměřit na pitný režim a výživu, kterou dopřáváme našemu tělu. Ideální je pitná voda nebo čaje. Vhodný je čaj šípkový. 

Překvapilo mě také,  jak je super studovat si potraviny. Vitamín A v rajčatech, mrkvi nebo paprikách, vitamín C třeba v brokolici. en pro zajímavost vitamín C není jen úžasný pro posílení imunity, ale i napomáhá udržet pružnost pokožky, vitalitu a svěží vzhled. Krásné zjištění nejen pro dámy. :-)

Imunitu lze posilovat také pohybem. Dostatek pohybu je na každodenním programu. Ať už je to krátká procházka či výšlap schod do 7.patra. Doma lze také cvičit nebo si jít jen tak ven zaběhat. V dnešní době online si nemusíme ani odepřít skupinové lekce jogy či salsy. 

Pro kuřáky tu máme možná výzvu přestat kouřit či kouření částečně omezit. Rozumím, pro některé výzva! 

 

Shrňme si tedy to nejdůležitější a příchod jara oslavíme každodenní výzvou!

sport.jpg

 

 

       Jarní výzva: 

       1) Dopřál/a jsem si i dnes dostatek odpočinku? 

      2) Cítil/a jsem během dnešního dne stresovou situaci nebo pocit nejistoty? Opravdu se tím musím stresovat       nebo jak mohu zvládnout tuto situaci? 

       3) Měla jsem dnes takový jídelníček, kterým jsem povzbudil/a moje tělo? 

       4) Jaký jsem měla den? Zacvičila jsem si nebo udělala něco pro své tělo? 

       5) Pečuji o své tělo, jsem spokojená, jak se starám o své tělo?  Je stále kouření IN?